KONSTFÖRENINGEN TIPSAR

2021-09-21 18:07

Annika Lundgren – I Detta Land, Kamrat

Torsdag den 22/9 18:30 på bibliotekscenen.

I Detta Land, Kamrat (en Kollationering) är ett manuskriptbundet läsverk som framförs av tre röster och tre kroppar. Verket oscillerar mellan det sakliga och det poetiska och behandlar längtan efter den politiska visionen i en allt mer marknadsstyrd och populistisk samhällsdiskurs. Är nostalgi en potential eller ett riskmoment i politiken? Hur ser möjligheterna ut för att staka ut en kollektiv riktning framåt? Var finns det politiska i politiken idag?

Manuskriptet tar utgångspunkt i arbetardikter från svenskt 1900-tal, politiska uttalanden från folkhemstiden, fragment från samtida opinionstexter, essäer och artiklar samt olika typer av material från riksdagens hemsida. Resultatet är en komposition i fyra delar som delvis består av redan existerande texter som på olika sätt ställs mot varandra och skapar nya utsagor och delvis av nya texter som genererats i mötet mellan dem.

Huvudtiteln är hämtad från Svante Forsters dikt med samma namn från 1976. Begreppet "kollationering" i undertiteln refererar till det stadium i en teateruppsättning då rollerna fördelas och manuset för första gången läses igenom av ensemblen.

Gratisbiljetter hämtas i bibliotekets reception.


ÅRSMÖTE

2021-03-24 20:38

Den 21 mars klockan 16.00 genomfördes årsmötet på digital väg. Drygt ett 20-tal medlemmar var närvarande genom Zoom, det digitala verktyg föreningen använde sig av denna gång. Rolf Malm öppnade mötet och Bjarne Martinsson valdes som ordförande för mötet. Sedvanliga förhandlingar stod på dagordningen och dessa klubbades igenom med bifall. Verksamhets- och ekonomisk berättelse godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret. Medlemsavgiften klubbades som oförändrad under 2021 det vill säga 200kr även detta år. Nyval av en ledamot till styrelsen genomfördes och vi får hälsa Ann-Louise Friberg välkommen till föreningen. Därefter avtackades avgående kassören Kenneth Carlzon, med en gåva, för sitt mångåriga engaemang för föreningen. Rolf Malm överräckte också en blombukett till Bjarne Martinsson som tack för ordförandeskapet under årsmötet. 

Tack till Mukskänkarna för lån av lokal.

Några bilder från "kommandocentralen".


ÅRSMÖTE 21 MARS

2021-03-09 22:46

Konstföreningens årsmöte blir i år digitalt via Zoom på grund av den
pågående pandemin. Söndagen den 21 mars kl 16.00 startar mötet med ett kåseri av Per Lindström, drivande i 11-augustigruppen som i drygt 50 år fotograferat och dokumenterat intressanta händelser som inträffat just den 11 augusti. Han kommer även att visa en hel del bilder. Därefter vidtar sedvanliga årsmötesförhandlingar. Dagordning och verksamhetsberättelse laddar du ned på neanstående länkar. Du anmäler ditt deltagande till: info@lidkopingskonstforening.se. Några dagar innan mötet kommer du att få information om hur Zoom fungerar samt en klickbar länk för att ansluta till mötet. I år skickar vi inte ut något inbetalningskort utan medlemsavgiften (200 kronor) betalas antingen via Bankgiro 5041-3665 eller Swish till nummer 123 389 4862. Glöm inte uppge namn, adress, telefon/mobilnummer samt e-postadress. För att få rösta på årsmötet måste medlemsavgiften vara betald och registrerad innan mötet börjar.

Välkommen till årsmötet den 21 mars.

DAGORDNING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE


JONAS LIVERÖD ÖPPNAR ÅRET

2021-01-22 13:17

Först ut för året i konsthallen är Jonas Liveröd. Jonas visar upp spännande och oväntatde verk. 
Men tyvärr så kan vi inte, på grund av rådande omständigheter, öppna konsthallen för besökare.

Men du kan följa utställningen här på föreningens hemsida och framförallt på Jonas egen Youtube-kanal.
Jonas kommer att sända från egen studio i hallen från utställningen ett flertal gånger under utställningsperioden.

Klicka på länken och följ Jonas kanal här: JONAS LIVERÖD YOUTUBE

Några bilder från konsthallen.

  

  


KOMMANDE - JONAS LIVERÖD

2021-01-11 20:40

Jonas Liveröd är först ut i konsthallen 2021. Mellan den 23 januari till den 20 februari får vi ta del i Jonas spännande konstnärsskap.

 

Efter festen

När Jonas Liveröd återvänder till hemmaplan så är det med en uppsättning helt nya verk, sin vana trogen i en mängd oväntade material. Han bär med sig en stor portion humor - men inte några goda nyheter. Vår tid påverkar allt, inte minst konsten. Med avstamp i Fransisco Goyas målning Sardinens begravning från 1800talets början presenterar Jonas utställningen Efter festen. Den spanske konstnären Goya målade en scen från en berusad karneval och bilden är som en övergång mellan Goyas tidiga humoristiska och färgglada arbeten och hans senare så mycket mörkare, psykologiska målningar. Motivet har en vild karnevalsk ton med euforiska dansare som ger sig hän, men där finns en olycksbådande underton i de mörka maskerade och ansiktslösa figurer som omger de glatt dansande kvinnorna i mitten. Landskapet runt de uppklädda festivalfirarna är mörkt och karnevalens kung på baneret ler ett tvetydigt leende med texten mortus knappt synlig under honom som vore festen redan över. Liveröd hämtar utställningens titel från detta tillstånd där ambivalensen härskar. Välkomna till 2021.  

Nationalencyklopedin beskriver Liveröds konstnärskap "som präglat av en ohämmad energi, en plats där allt från antika till samtida myter och riter krockar och blandas i en våldsam urladdning. Hans metod är främst inriktad på teckning, skulptur och installation men tar en mängd uttryck med en stor materialblandning och interdisciplinära överskjutningar, där han även arbetar med text, curatorsverksamhet eller vad som kommer i hans väg.

  


Sida: 1 av 31
Entos - Allt för din hemsida